Søknadspliktige kraftledninger
Denne siden gir en oversikt over hvilke kraftledninger og tiltak på slike som er søknadspliktige etter energiloven. Det er også spesifisert hvilke anlegg og tiltak som er unntatt fra søknadsplikt.
Søknadspliktige anlegg og tiltak:
- Bygge nye kraftledninger (høyspente og lavspente).
- Endringer av anlegg til nye tekniske spesifikasjoner, ut over det som er angitt i anleggskonsesjonen.
- Overta drift av elektriske anlegg (høyspente anlegg og lavspente fordelingsanlegg).
- Riving av anlegg med anleggskonsesjon.
- Bygge anlegg og tiltak som medfører behov for ekspropriasjonstillatelse.
- Endring av et ledningsanlegg som medfører vesentlig økte virkninger for allmenne og private interesser, herunder ny arealbruk. Hva som regnes som vesentlige virkninger vil bero på en konkret vurdering, der inngrepets størrelse og interesser som berøres tas i betraktning. Endring av mastetype er eksempel på en endring som kan være søknadspliktig pga. visuelle virkninger.
- Terrenginngrep som kan gi vesentlige virkninger for allmenne og private interesser. Hva som regnes som terrenginngrep med vesentlige virkninger vil bero på en konkret vurdering, der inngrepets størrelse og interesser som berøres tas i betraktning. Eksempler på hva som normalt gir vesentlige virkninger er større terrenginngrep i forbindelse med temperaturoppgradering eller der det er nødvendig å sprenge terreng for å grave ned toppline.
- Midlertidig omlegging av ledninger som berører arealer utenfor det eksisterende rydde- og byggeforbudsbeltet.
Ikke søknadspliktige anlegg og tiltak:
- Drift og vedlikeholdsarbeid innenfor rammene av den gjeldende anleggskonsesjonen, for eksempel utskifting av en eksisterende komponent med en lik komponent.
- Midlertidige tiltak for å gjenopprette forsyningen i en beredskapssituasjon, for eksempel å sette inn en ekstra mast.
- Enkelte lavspente fordelingsanlegg er unntatt fra konsesjonsplikt, jf. energilovforskriften § 3-1 fjerde ledd:
- Kundespesifikke anlegg. Dette er lavspente fordelingsanlegg som eies og brukes av denne kunden selv. NVE praktiserer at hele anlegget må befinne seg inne på denne kundens eiendom. Dette betyr at lavspenningsanlegg inne på kundens eget industriområde, gårdstun og lignende, ikke trenger konsesjon. Veilys er også omfattet av dette unntaket.
- Lavspente fordelingsanlegg som fordeler fra et kraftverk til uttakskunder, der kundenes samlede hovedsikringskapasitet ikke overstiger 200 A ved 3 faser og 230 V. Hvis kraftverket er en annen juridisk enhet enn kraftverkseieren, vil eventuell kraft levert til kraftverkseierens bolig inngå i de 200 A.