Bedre kunnskap om spenningskvaliteten i lavspentnettet
FoU-prosjektet "Spenneningskvalitet i smarte nett - SPESNETT" skal gi bedre kontroll med spenningskvaliteten og legge grunnlag for reduserte kostnader ved nettforsterkninger.
Prosjektet har sett på hvilken betydning nettstyrke, systemjording, spenningssignatur for elektriske apparater og integrasjon av plusskunder har på spenningskvaliteten. I tillegg er det, blant annet gjort en kartlegging av muligheten for bruk av AMS til overvåkning av leveringskvaliteten.
Viktig med oppdatert kunnskap
All bruk av apparater tilknyttet elektrisitetsnettet påvirker spenningskvaliteten. Forskrift om leveringskvalitet setter strenge minimumskrav til spenningskvalitet i strømnettet, og det er nettselskapenes ansvar at forskriftskravene overholdes og kvaliteten er god nok. For nettselskapene er det derfor viktig med oppdatert kunnskap og gode verktøy for å sikre spenningskvaliteten ved endringer i effektforbruk fra apparater, og ved økt mengde distribuert produksjon.
Skal gi riktigere investeringer
Målsetningen til SPESNETT-prosjektet var at 'smartere' styring, planlegging, måling av og kontroll med spenningskvalitet skal bidra både til å effektivisere arbeidet med spenningskvalitet, og til å redusere kostnadene ved nettforsterkninger på grunn av utfordrende elektrisk utstyr og apparater hos sluttbrukere.
Prosjektet har pågått i fire år og munnet ut i en rekke publikasjoner, og formidlede resultater i møter med bransjen. Noen av erfaringene fra prosjektet er allerede er tatt i bruk.
Nytte for NVE
NVE har vært bidragsyter i prosjektet og deltaker i styringsgruppen. Prosjektresultatene har gitt stor nytte for NVEs forvaltning av spenningskvalitet, spesielt innen:
- Kunnskap om ulike elektriske apparaters spenningsprofil og betydningen av nettstyrke
- Mulig funksjonalitet i AMS til å overvåke leveringskvaliteten i lavspenningsnettet.
I kjølvannet av prosjektet har NVE tatt initiativ til flere aktiviteter:
- Kartlegging av nivået på kortslutningsytelser (nettstyrke) i lavspenningsnettet
- Vurdering av behovet for å sette grenseverdi for korslutningsytelse i lavspenningsnettet (rapport)
- Bransjemøter om elbiler og om systemjording i lavspenningsnettet (IT/TN-nett)
Om prosjektet
Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Forskningsråd, NVE, Statnett, Hafslund Nett, Skagerak Nett, BKK Nett, AE Nett, Eidsiva Nett, Lyse Elnett, NTE Nett, Istad Nett, TrønderEnergi Nett, Helgelandskraft og REN. Energi Norge har vært prosjektansvarlig, og SINTEF Energi har utført prosjektet. Prosjektet har kostet 11.8 MNOK.