Publisert 15.10.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Klovning

Dammen er en av Vårsildavgiftsfondets to dammer i øykommunen Utsira utenfor Karmøy i Rogaland.

Vårsildavgiftsfondet ble etablert i 1864 og skulle brukes til ”… fremme av allmennyttige foranstaltninger vedkommende vårsildfisket” (Fiskeridirektoratets arkiv). Fondet ble avviklet på 1960-tallet. Fondets midler ble brukt til tiltak for å sikre helse, hygiene og velferd for fiskeriet og de som arbeidet med vårsildfiske, i hovedsak på Vestlandet. Statens Havnevesen overtok etter hvert vannanlegg i havnene, slik som på Utsira. Dammen ligger på sydvestsiden av øya rett vest for Sørevågen. Det er en tørrmurt demning fra 1898 som var anlagt for å sikre forsyningen av friskt og rent vann til fiskerne og fiskeriet. Behovet for ferskvann var stort i de perioder øya var tett befolket av fiskere. Dammen er ikke lenger i bruk, men ligger vakkert til i kulturlandskapet som et minne fra gamle dagers aktivitet på øya.

Relatert informasjon

Kart

Damtype: Mur

Formål: Vannforsyning

Byggeår: 1800-tallet

Meter over havet: 23

Elv: Kystfelt

Vassdrag: Kystfelt

Eier: G.nr. 30/12

Vurdering og kilder

Dammen representerer et sjeldent formål ved at den, med bakgrunn i hygiene og velferd for fiskerinæringen ute på et øysamfunn, skulle sikre fiskeriet ferskvann. At den ble anlagt ved statlige, årlige fondsmidler gjør den også spesiell. Dette er en sammneheng som i våre dager sjelden assosieres med en damkonstruksjon. Dammen er ekstra interessant fra både et nærings-, helseog velferdshistorisk perspektiv. Dammen inngår som kategori ”andre viktige kulturminner” i kommunens kulturminneplan.

Kilder:

  • Eek, Arnstein (2008): Kulturminneplan for Utsira kommune 2007-2016
  • Fiskeridirektoratets arkiv 171.3/20: Vårsildavgiftsfondet, Statsarkivet i Bergen
  • Svendsen, Roar og Hansen Ersland, Bjørn Arild (2000): Utsira fram til år 2000 – historien om et øysamfunn. Utgiver: Utsira kommune