Nedlegging av dam Gartetjenn

Registreringsnummer
8346
Saksnummer
201905066
Overordnet sakstype
Andre inngrep
Sakstype
Nedlegging vassdragsanlegg
Formål
Industri
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
08.02.2022
Tiltakshaver
RISØR KOMMUNE
Fylke
Agder
Kommune
Risør
Vassdragsområde
018.23

Risør kommune får løyve til å legge ned dam Gartetjenn. 

Dam Gartetjenn i Risør oppfyller ikke krava til sikkerheit i damforskriften, og må derfor enten oppgraderast eller rivast. Det er Risør kommune som eig dammen, og på grunn av kostnadene for oppgradering ar dei søkt om at dammen rivast.

Får løyve til nedlegging. 

Vassressurslova er tydeleg på at dersom dameigar ikkje ynskjer å vedlikehalde dammen, skal den leggast ned og vassdraget settast i stand slik det var før utbygging, så langt det lar seg gjere. Løyve til nedlegging skal gis dersom ikkje særlege grunner talar i mot. NVE har derfor gitt kommunen løyve til å legge ned dam Gartetjenn. Det er heller ingen andre som har meldt interesse for å ta over dammen, og betale kostnadene for den nødvendige oppgraderinga. 

Negative konsekvenser for fisk og friluft.

Gartetjenn vil få lågare vasstand som følgje av at dammen blir lagt ned. Dei største negative konsekvensane vil vere at habitatet til ål, som er sterkt trua på norsk rødliste, blir forringa. Det blir i tillegg dårlegare tilhøve for lokal fisk i eit godt fiskevatn. Ei nedlegging av dammen vil og ha konsekvensar for friluftsopplevinga. I ei avgrensa periode vil nedlegginga føre til synleg inngrep. 

NVE har satt vilkår til korleis nedlegginga skal skje, for å minimere dei negative konsekvensene.  

 har mottatt søknad fra Risør kommune om tillatelse til nedlegging av dam Gartetjenn. Søknaden behandles etter reglene i kapittel 3 i vannressursloven, og gjelder tillatelse etter § 8 i samme lov. Alternativet til nedlegging er at en ny eier overtar anlegget jf. vannressursloven § 42. Hvis noen ønsker å ta over vassdragsanlegget for å få anlegget opprettholdt, ber vi om at NVE kontaktes så snart som mulig, senest innen 1.12.2020. Ny eier vil bli ansvarlig for at dammen oppfyller kravene i damsikkerhetsforskriften. Dammen må rustes opp for å tilfredsstille damsikkerhetsforskriftens krav til dammer i konsekvensklasse 2