Lavangselva kraftverk

Registreringsnummer
7237
Saksnummer
201304417
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Ny vannkraft
Status
Avslått søknad
Vedtaksdato
20.09.2019
Tiltakshaver
SMÅKRAFT AS
Fylke
Troms
Kommune
Tromsø
Vassdragsområde
203.3A0
Søkt produksjon
10,40 GWh

Olje- og energidepartementet omgjør NVEs vedtak om konsesjon til Lavangselva kraftverk

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har den 20.12.2017 gitt Småkraft AS tillatelse til bygging av Lavangselva kraftverk i Tromsø kommune i Troms. Fylkesmannen i Troms, nå Fylkesmannen i Troms og Finnmark, og Sametinget har innsigelse til søknaden.

Verken Fylkesmannen i Troms eller Sametinget har trukket innsigelsene i løpet av klageperioden. NVE har vurdert innsigelsene uten å finne grunnlag for å gjøre om sitt vedtak, og har sendt saken til departementet i brev av 20.02.2018.

 

 

"Lavangselva kraftverk kan i tråd med NVEs vedtak bidra med om lag 10,4 GWh fornybar energi. Kraftverket vil ha en høy utbyggingspris men vil kunne gi positive ringvirkninger lokalt og inntekter til søker, grunneiere og Tromsø kommune.

Lavangselva kraftverk vil etter departementets syn redusere verdien av en bekkekløft av B-verdi tilknyttet Storfossen, og samtidig redusere Lavangselvas og Storfossens betydning som landskapselementer.

Det er ikke kapasitet i eksisterende nett for tilknytning av Lavangselva kraftverk. Utbyggingsprisen blir betydelig når en også legger til grunn kostnadene for oppgradering av nettet. Departementet legger til grunn at samfunnsnytten ved en utbygging av Lavangselva kraftverk i liten grad kan bære ulempene for naturmangfold, landskap og andre interesser.

Etter en samlet vurdering finner departementet at skadene og ulempene for allmenne og private interesser er større enn fordelene og nytten ved Lavangselva kraftverk. Vilkåret for å gi tillatelse er dermed ikke oppfylt, jf. vannressursloven § 25.

Departementets vedtak

Innsigelsene fra Fylkesmannen i Troms og Sametinget tas til følge. Departementet omgjør NVEs tillatelse til Lavangselva kraftverk til avslag.

Dette vedtaket kan ikke påklages, jf. forvaltningsloven § 28, tredje ledd første punktum."