Publisert 26.08.2019 , sist oppdatert 27.08.2019

Digitalisering og cybersikkerhet: Invester i dagens ungdom, framtidens arbeidskraft

Norge mangler eksperter på cybersikkerhet. Kraftbransjen trenger også slik kompetanse dersom en skal lykkes med digitaliseringsprosjektene som pågår i sektoren. Gjennom CyberSmart-prosjektet kan vi lykkes å skape interesse for fagfeltet og heve kompetansen på framtidens arbeidskraft.

Cybersmart er et undervisningsinitiativ for ungdom i cybersikkerhet. Initiativtakere er NVE og NTNU. Styringsgruppen er ledet av NSM. Myndigheter, ungdomsskoler og videregående skoler, universiteter i Norge og i USA, privat sektor, Forsvaret og Oslo Grant ved den amerikanske ambassaden har deltatt eller bidratt i prosjektet sammen med flere ungdomsskoler og videregående skoler.

I CyberSmart-prosjektet, som har pågått i perioden november 2017 til august 2019, 14 lærere og 300 elever i den norske ungdomsskolen og videregående skole fått opplæring i cybersikkerhet. CyberSmart bygger på kunnskap fra det amerikanske opplæringsprogrammet i cybersikkerhet, «GenCyber». I løpet av prosjektperioden ble prosjektet også inkludert i nasjonal strategi for digital sikkerhetskompetanse

Prosjektet anbefaler at det arbeides videre med å lære opp ungdom i cybersikkerhet i Norge. Rapporten skisserer noen mulige veier framover basert på ulike økonomiske ambisjonsnivåer. Uavhengig av de økonomiske begrensningene anbefaler rapporten at:

En opplæringsaktør får ansvaret for koordinering nasjonalt, og at som et minimum bør det bevilges midler til en prosjektstilling.

Avhengig av økonomisk ramme anbefales følgende:

  1. Initiativet drives videre av private på kommersiell basis eller av ideelle organisasjoner (Ingen til lite offentlig økonomisk tilskudd)
  2. Nettkurs i cybersikkerhet for lærere, eventuelt med noen samlinger (En viss økonomisk ramme – medium satsing).
  3. CyberSmart bygger først tilbud lokalt og sprer så opplegget videre regionalt (Stor økonomisk ramme).

Last ned CyberSmart sluttrapport.

Last ned CyberSmart engelsk rapport.

Kontaktinformasjon

Seksjonsleder Eldri Holo tlf. 970 96 895

Sjefingeniør Janne Hagen tlf. 905 29 180