Forbygning mot flom og erosjon i Moksa ved Tretten
Moksa er en sideelv til Gudbrandsdalslågen som renner ut ved Tretten. Elva er flom- og erosjonssikret fra 200 m ovenfor den nye kraftstasjonen og ned til utløpet av Lågen.
Mellom kraftstasjonen og den gamle mølla er det bygd en betongkanal, også omtalt som en betongterskel. Den er lagt i en svak s-kurve og fallet på kantene i kanalen varierer langs begge sider. Det er støpt inn steinblokker for å redusere vannhastigheten. De øverste 20 m av kanalen er bygd uten steiner for å hindre blokkering av kanalen. Såler og vegger i kanalen er 45 cm tykke. Elva går over i en plastret løsmassekanal nedenfor betongkanalen. I overgangen er det bygd en styrtseng og et basseng som reduserer kraften og hastigheten. Nedenfor veibrua ligger et steinbånd og en terskel av sprengt stein. En skulpturpark er anlagt like ved anlegget.
Storflommen på Østlandet i juni 1995, også kalt ”Vesle-Ofsen”, gjorde stor skade på bebyggelse, veger, jernbanebruer og landbrukseiendommer. Det gikk hardt utover hus og eiendom langs mange av sideelvene til Lågen i Gudbrandsdalen. Tettstedet Tretten ligger på en elvevifte. Det innebærer at elva over tid har samlet opp løsmasser, og naturlige prosesser får elva til å skifte løp. Den 2. juni 1995 brøt elva seg igjennom elvesiden ved den gamle kraftstasjonen og ned gjennom deler av bebyggelsen i sentrum og tok et nytt løp. Flere bolighus og næringseiendommer ble totalskadd av vannmasser og utrasninger. Etter flommen ble det umiddelbart satt i gang planlegging av sikringstiltak i nedre del av Moksa. Anlegget sto ferdig bygd i 1998. Arbeidene som er utført sikrer at elveløpet er i stand til å ta imot like mye vannføring som under 1995-flommen.
Relatert informasjon
Vurdering og kilder
Betongkanalen eller betongterskelen er konstruksjonsmessig unik i Norge. Den er også en sterk illustrasjon av de omfattende sikringsarbeider gjort etter skadene fra 1995-flommen.
Arkiv:
- Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 8940