Publisert 08.09.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Forbygninger mot flom og erosjon i Valdraelva ved Skånevik

Valdraelv har utspring fra områdene rundt Stølenhetta, Hovlandsskuten og Håfjellet. Elva faller bratt ned mot tettstedet Skånevik. Gjennom Skånevik renner elva i flatere landskap før den munner ut i Åkrafjorden.

Terskler på strekningen — Foto: Bård Andersen, NVE, 1978

På denne strekningen, 850 m lang, er Valdraelva sterkt forbygd med flere typer sikringstiltak. Ifølge planen skal det være bygd 22 terskler på strekningen, blant annet en betongterskel. Elva er kanalisert, og både bunn og sider er plastret på større deler av strekningen. Forbygningene består av både tørrmur, betongmur og sprengt stein. De fleste tørrmurer er noe skråstilt i fronten. Murene og plastringen består av både store og små steiner, runde og kantete. Elva er sterkt masseførende, og det er derfor øverst på strekningen satt opp en fangdam i betong for oppsamling av masser.

19. august 1944 ble Skånevik rammet av den største flommen ”i manns minne”. Det oppsto elvebrudd, og elva tok seg nye løp. Etter dette ble elva kanalisert, elvebruddene forbygd og det ble etablert terskler i vassdraget. Under utføring av arbeidet på 1950- tallet ble det utarbeidet flere tilleggsplaner. Siden den gang har flomhistorien gjentatt seg, elveforbygningene har blitt reparert, utvidet og forsterket. De siste store vedlikeholdsarbeidene ble utført på 1980-tallet etter en storflom i 1983. Elva har gjentatte ganger blitt rensket for masser.

Forbygning mot bebyggelse
Foto: Bård Andersen, NVE, 1978

Relatert informasjon

Kart

Vurdering og kilder

Anlegget er interessant fordi det består av flere typer forbygninger med ulikt materiale og form innenfor en forholdsvis kort strekning. Det er mulig å lese en utviklingsfase i konstruksjonen av forbygningene. Planhistorien forteller om hyppig kontakt med vegvesen, kommune og grunneiere. Forbygningene forteller også om de mektige naturkreftene i et typisk vestlandsk landskap.

Arkiv:

  • Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 4183