Materialsamledammer i Gaudøla
Gaudøla er et sidevassdrag til Usma i Øksendalen. Begge vassdrag er sterkt masseførende med liten flomdemping.
Det er bygd to sperredammer, også kalt sedimentasjons- eller materialsamledammer, 1 km ovenfor samløpet med Usma. Dammene består av tørrmur med bue mot vanntrykket og er 10 m høye og 25 m brede. Hensikten er å dempe vannføringen og å samle opp masser som elva fører med seg. Dammene beskytter mot flom, jord- og steinskred.
Den opprinnelige planen besto i å bygge seks sperredammer i Gaudøla. I et brev fra grunneierne til Kanalvesenet beskrives Gaudøla: ”… som ikke sjelden ved sin hastige Opsvulmen og rivende Fart, utbreder Skræk og Ødelæggelse paa sin Vei”, (Fergus, 1999, side 12). Løytnant Nysom utarbeidet en plan hvor han blant annet viser til gode resultater oppnådd ved en lignende dam i Ula i Sel kommune, Oppland. Den første dammen ble påbegynt i 1892 og sto ferdig i 1893. Arbeidene med den andre dammen ble påbegynt i 1895 og var ferdig i 1897. I planen ble det beregnet at dammene hadde tilstrekkelig oppsamlingskapasitet, men i 1914 ble det rapportert at de var fulle og at elva på ny var på vei til å bli sterkt masseførende. Dermed ble den øverste dammen forhøyet med to meter i 1922. Senere har det vært utført reparasjoner på dammene etter et steinskred i 1927 og i 1937. Siden den gang har de fått stå i fred for både reparasjoner og skader.
Relatert informasjon
Vurdering og kilder
Sperredammer er sjeldne i Norge. Dammene står like bra i dag som da de ble bygd i 1896. Denne type sikring mot flom og skred er ikke uvanlig i Alpene.
Litteratur:
- Fergus, T., 1999. Sperredammer i Øksendalen. NVE
Arkiv:
- Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 70, 91, 418, 883