Terskler nederst i Imsa
Imsa har utspring fra Imssjøene som ligger på fjellet mellom Koppang og Ringebu. Elva renner gjennom Imsdalen og ut i Glomma ved Imsroa i Østerdalen, 12 km sør for Koppang.
Imsa er sammenhengende forbygd i en lengde på 3,5 km oppstrøms fra utløpet i Glomma. Strekningen består av både flomverk, tradisjonell erosjonssikring og miljøtiltak. Omtrent 1,5 km oppstrøms, ved Ingeborgstuen, er det bygd en ”dobbel terskel”. Tersklene tar utgangspunkt i høydespranget på elva på en kontrollert måte. De er tilpasset krevende forhold med stor vannføring og stor massetransport.
Ifølge arkivkilder er det utført forbygninger i nederste del av Imsa i 1827, 1850, 1858, 1887 og 1890. I nyere tid har det blitt utført sikringsarbeider i 1905, 1927, 1934, 1967 og 1986. I tillegg har det vært utført mye vedlikehold og gjenoppbygning av eldre forbygninger. I 1967 ble det bygd en terskel ved Ingeborgstuen. Under byggingen ble det spesielt tatt hensyn til at terskelen skulle tåle spesielt store påkjenninger. Den ble bygd med så store steiner som mulig. I tillegg ble det lagt ned to rekker av 4 m lange jernskinner i foten av terskelen. Antageligvis senket 1995- flommen elvebunnen så mye nedenfor terskelen at skinnerekken brøt sammen. I 1996 ble det utarbeidet en større vedlikeholdsplan for strekninger i Imsa. Ifølge planen skulle den eksisterende terskelen gjenoppbygges i samme høyde og nær sin opprinnelige form, men uten skinner. I tillegg ble det planlagt en ny terskel rett nedenfor den eksisterende terskelen. Kulpen mellom de to tersklene reduserer påkjenningen på den øvre terskelen, i tillegg til at elvebunnen stabiliseres over en lengre strekning nedenfor. Anlegget ble utført på slutten av 1990-tallet.
Relatert informasjon
Vurdering og kilder
Samlet sett er tiltakene på den 3,5 km lange strekningen omfattende. Området i forhold til flom og erosjonssikring har en lang historie. Tersklene er konstruksjonsmessig spesielle og er i denne sammenheng de mest interessante objektene. Imsa er et vernet vassdrag.
Arkiv:
- Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 8935