Blir det ja eller nei?

Melding om konsesjonspliktvudering
Når du sender melding om konsesjonspliktvurdering av et mini- eller mikrokraftverk er det to mulige utfall:

  1. NVE vurderer at tiltaket ikke er konsesjonspliktig etter vannressursloven. Det er ikke en tillatelse til bygging, men betyr at utbyggingen ikke trenger tillatelse etter vannressursloven og at du må søke kommunen om å få gjennomføre tiltaket etter plan- og bygningsloven.
  2. NVE vurderer at tiltaket er konsesjonspliktig - det betyr at du må sende en søknad om konsesjon etter vannressursloven til NVE.

I vurderingen av konsesjonsplikt er det bare negative konsekvenser for allmenne interesser ved en eventuell utbygging av kraftverket som legges til grunn for å vurdere om utbyggingen må ha tillatelse etter vannressursloven.

Søknad om konsesjon
Hvis det er kommunen som skal behandle søknad om konsesjon oversender NVE søknaden til rett kommune. Hvor søknaden skal behandles er bestemt av Forskrift om kommunens myndighet i mindre vannkraftsaker. Konsesjonssøknaden behandles etter det samme lovverket uavhengig av om det er kommunen eller NVE som behandler den. 

Utfallet av en konsesjonssøknad blir enten et ja, eller et nei. Alle vurderingene som gjøres er basert på retningslinjene fra OED. I vedtaket om konsesjon er alle interesser og verdier lagt til grunn og vurdert opp mot hverandre. NVE/kommunen gjør en helhetlig vurdering og ser på positive og negative konsekvenser for både allmenne og private interesser ved en eventuell utbygging av mini- eller mikrokraftverket.

Klagerett
Man kan klage på et  vedtak om konsesjonsplikt eller konsesjon, hvis man er part i saken. Det er en klagefrist på 3 uker etter at vedtaket er gjort offentlig. Klagen skal sendes til NVE/kommunen (de som fattet vedtaket) som vil vurdere om det er grunnlag for å endre vedtaket. Hvis det ikke er grunnlag for dette vil saken bli sendt over til Olje- og Energidepartementet som vil vurdere klagen og komme med et endelig vedtak. Dette vedtaket kan ikke påklages.