Fagerdalen kraftverk

Registreringsnummer
5874
Saksnummer
200904414
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Ny vannkraft
Underordnet sakstype
Småkraft
Status
Gjeldende konsesjon
Tiltakshaver
BLÅFALL AS
Fylke
Trøndelag
Kommune
Orkland
Vassdragsområde
119.61B
Søkt produksjon
5,30 GWh
Send høringsuttalelse

Høringsfrist: 26.08.2024

Vi foretrekker at du bruker det elektroniske skjemaet, ved å trykke på knappen «send høringsuttalelse».
Det er også mulig å sende uttalelsen per epost, til uttalelse@nve.no.
Merk emnefeltet med «Høringsuttalelse 200904414» , og oppgi navn og eventuelt organisasjonsnummer innledningsvis. Du kan også sende inn uttalelse per brevpost.

NVE har mottatt en søknad fra Norsk Vannkraft AS om tillatelse å forlenge byggefristen for Fagerdalen kraftverk med fem år, til 25.02.2026. Konsesjon til å bygge Fagerdalen kraftverk ble gitt til Blåfall AS 25.02.2016. 

 

Den opprinnelige kartleggingen av biologisk mangfold fulgte en gammel metodikk, fra før 2009. NVE ba derfor tiltakshaver om å utføre ny kartlegging av biologisk mangfold i influensområdet, etter metodikken i siste oppdaterte veileder. NVE mottok oppdaterte undersøkelser av biologisk mangfold 6.12.2023.

NVE skal vurdere om det har kommet inn nye momenter i saken som tilsier at fristen ikke bør forlenges. Vi ønsker derfor tilbakemelding om det siden saken ble behandlet i 2016, har oppstått nye forhold som kan være av betydning for konsesjonen. Vi ønsker også tilbakemelding dersom dere vet om nye parter som kan bli berørt av saken, slik at de også kan få muligheten til å uttale seg.

 

Alle som har meninger om saken, kan sende uttalelse på én av følgende måter:

• via skjema for uttalelser, som dere finner på sakens nettside (www.nve.no/5874/V)

• via e-post til uttalelse@nve.no (merk e-posten med «Høringsuttalelse» og saksnummer 200904414 i emnefeltet, og oppgi navn og organisasjonsnummer i innledningen om du representerer en virksomhet)

• via brev til NVE, Postboks 5091, Majorstuen, 0301 OSLO (merk brevet med «Høringsuttalelse» og saksnummer 200904414 i emnefeltet, og oppgi navn og organisasjonsnummer i innledningen om du representerer en virksomhet)

NVE gav 25.02.2016 Blåfall AS tillatelse til å bygge Fagerdalen kraftverk i Orkland kommune. Kraftverket vil ha en årlig produksjon på ca. 5,3 GWh.

Fagerdalen kraftverk vil gje eit bidrag til auka produksjon av fornybar energi. Kraftverket vil samstundes og kunne ha positive lokale ringverknadar.

Kraftverket er planlagt i Fagerdalselva, med inntak ved kote 356 og kraftstasjon ved kote 100. Løyvet er gitt under føresetnad om tilstrekkeleg minstevassføring på 40 liter i sekundet heile året.

NVE har merka seg at tiltaket vil medføre nokre negative verkander for landskap. Likevel meiner NVE at terrenginngrepet kan reduserast gjennom god detaljplanlegging, i tillegg til at inngrepet sine visuelle verkandar vil bli mindre som fylgje av revegetering. Redusert vassføring langs elvestrekninga vil påverke vassavhengig liv i og langs elva, men så lenge det slippes ei viss minstevassføring, er dei negative konsekvensane avgrensa.

NVE vurderer at nytta av tiltaket i form av ny fornybar energiproduksjon er større enn skadar og ulemper for private og allmenne interesser, og gjev difor løyve til bygging av Fagerdalselva kraftverk på fastsette vilkår.