Publisert 08.06.2023 , sist oppdatert 26.06.2023

Naturfareforums handlingsplan 2022 - 2025

Et klima i endring gjør at det er behov for å se helhetlig på risiko og sårbarhet for naturfare. Riksrevisjonens rapport om myndighetenes arbeid med klimatilpasning, NOU 2022:3 Gjerdrum-utvalget og tillysing av ny stortingsmelding om Klimatilpasning peker i samme retning. Kommunene trenger at staten samordner seg, og synliggjør mulige konsekvenser så langt fram som mulig. Behovet for Naturfareforums samordnede perspektiv er tiltagende.

Arbeidet med fagområdene Datasamordning, Kartlegging og Helhetlig risikobilde er satsingsområdene for Naturfareforum (NFF) i planperioden.

Datasamordning, kartlegging og helhetlig risikobilde er alle forutsetninger for hverandre.

Utvikling av et helhetlig risikobilde på tvers av etatene er viktig for alle partene i de neste tre årene. Det er en stor utfordring at man i størst mulig grad jobber ut fra de samme kriterier og faglige situasjonsforståelse. Fagfeltet er i rask utvikling, og resultatene fra eget og andres arbeid må gjøres kjent slik at det kommer til nytte for alle.

Handlingsplanen bygger på «Strategi for Naturfareforum 2022 – 2025».

Anbefalte arbeidsområder i planperioden er her vist i prioritert rekkefølge.

Helhetlig risikobilde

  • NFF skal legge til rette for partenes samordning av datagrunnlag og faglig utvikling basert på et helhetlig risikobilde.
  • NFF skal bidra i diskusjonen om hvordan og hvorfor et samordnet risikobilde er viktig for å kunne ta hensyn til naturfare på en samfunnsnyttig måte.
  • NFF skal aktivt bidra til å styrke kunnskapsgrunnlaget for politikkutvikling.
  • NFF skal involvere relevante etater inn i arbeidet med helhetlig risikobilde, også de som eventuelt ikke er med i NFF.

Datasamordning

  • NFF skal bidra til at samfunnsøkonomiske konsekvenser av naturfarehendelser kartlegges og legges inn i Kunnskapsbanken eller andre relevante system. Eventuelle årsaker og kilder til informasjon bør også legges inn.

Kartlegging

  • NFF skal vise vei slik at det offentlige Norge i større grad samordner kartlegging av fare og konsekvens knyttet til naturfare.
  • NFF skal bidra til felles begrepsbruk, struktur, identifisere behov og modeller for ulike karttyper, ref Norge Digitalt.

Politikkutvikling

  • NFFs bidrag til helhetlige risikobilde skal underbygge politikkutvikling ved å vise en felles forståelse av hva som vil kunne skje og hvordan dette kan avverges.
  • NFF skal påpeke endringsbehov innen lovverk, veiledning og anbefalte tiltak basert på et helhetlig risikobilde.
  • NFF skal påpeke under hvilke omstendigheter finansiering av forebygging er samfunnsøkonomisk lønnsomt, og underbygge dette med utførte og nye utredninger.
  • NFF skal med jevne mellomrom publisere en Statusmelding som redegjør for det samlede arbeidet med naturfare i Norge.

Fagfelt uten ansvar

  • NFF skal påpeke kunnskapshull og uavklarte forvaltningsansvar innen fagfeltet naturfare

Forskning og utvikling

  • Partene i NFF skal formidle resultater og planer om FOU internt og eksternt, og bør samarbeide om FOU slik at partene kan få en større samordnet effekt av egne forskningsmidler.
  • Peke på områder med særlig behov for forskning knyttet til naturfarer.
  • Holde kontakt med Forskningsrådet om innretning av forskningsprogrammer.

Informasjonsarbeid

  • NVE tar et særskilt ansvar for å oppdatere NFFs digitale profil og NFFs egen hjemmeside.
  • NFF skal videreføre arbeidet med seminar og webinar med fokus på relevante tema innen naturfare.
  • NFF skal bidra til at naturvitenskapelige resultater og rapporter blir gjort tilgjengelig og forståelige for kommunens arbeid, dvs «hva betyr dette for oss». Det er viktig å samarbeide med etablerte kanaler som Klimatilpasning.no om dette.

2022

Arbeidet med analyse av forvaltningsregimer og verdikjeder for alle typer naturfare som basis for arbeidet med helhetlig risikobilde bør starte opp høsten 2022. Dette gjelder også andre oppgaver som NFF mener er viktig å ha oversikt over som basis i dette arbeidet.

Oppsummering og konklusjoner fra offentlige meldinger supplerer arbeidet.

2023

Prosjekt om helhetlig risikobilde etableres og samordnes med arbeidet innen kartlegging og datasamordning.

Sekretariatet reviderer prosjektbeskrivelsene, og tilfører nye etter behov. Disse vedtas av styringsgruppen.

Åpent fagseminar om naturfare arrangeres.

2024

Rapport om helhetlig risikobilde ferdig.

2025

Arbeid med revidert mandat og handlingsplan iverksettes.