Naturfareforum er et samarbeidsforum for forebyggende arbeid i tilknytning til naturfarer. Dette omfatter både brå, dramatiske hendelser og mer langsiktige, gradvise endringer som på sikt kan få konsekvenser for samfunnets sårbarhet, herunder også klimaendringer. Forumet skal gjennom jevnlige møter utveksle informasjon og erfaringer, og skal ta initiativ til å sette i gang prosjekter, arbeidsgrupper eller lignende på områder hvor det er særlig sektorovergripende utfordringer. Forumet skal identifisere mangler eller forbedringspotensial knyttet til samfunnets forebygging og håndtering av naturfare og foreslå tiltak for å møte dette. Naturfareforum skal legge til rette for samarbeid mellom ulike nasjonale, regionale og lokale aktører for å redusere vår sårbarhet for uønskede naturhendelser, med vekt på hendelser og utviklingstrekk av geologisk og hydrometeorologisk art. Samarbeidet skal følge opp Meld. St. 15 (2011-2012) om nasjonal strategi for flom og skred. Naturfareforum har status som Norges nasjonale plattform for oppfølging av FNs globale rammeverk for katastrofeforebygging, «Sendai framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030».

Arbeidet med oppfølging av nasjonal strategi for flom og skred, NIFS prosjektet og samvirkeområdet natur samordnes, og organiseres etter følgende modell i Naturfareforum:

1. En styringsgruppe bestående av representanter fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Meteorologisk institutt (MET), Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Kartverket, Landbruksdirektoratet, Jernbanedirektoratet, Miljødirektoratet, Statens vegvesen (SVV), Fylkesberedskapssjefenes arbeidsutvalg, Direktoratet for byggkvalitet og KS (Kommunesektorens organisasjon).

2. Felles sekretariat bestående av DSB, NVE og SVV.

3. Prosjekter med prosjektledere som rapporterer til styringsgruppa.
En konferanse/workshop bestående av relevante etater arrangeres minst annethvert år.

Aktiviteter som oppfølging av nasjonal strategi for flom og skred, NIFS og samvirkeområde natur gjennomføres etter en prosjektmodell. Prosjektbeskrivelser med forslag til innhold, organisering og finansiering legges fram for styringsgruppa. Sekretariatet forbereder styringsgruppebehandlingen. Den enkelte etat velger selv omfang og form på deltakelse i prosjekter. Noen faste aktiviteter kan ivaretas med sekretariatet som prosjektgruppe.

Dato 23. mai 2018