Publisert 09.06.2023 , sist oppdatert 22.08.2023

Bakgrunn og historie

Tidlig om morgenen 30. desember 2020 ble Ask rammet av et tragisk kvikkleireskred. 1500 ble evakuert fra sine boliger. Elleve menneskeliv gikk tapt. Det er det mest alvorlige kvikkleireskredet i Norge i nyere tid. Skredet målte hele 240 x 700 meter og leirmassene rant så langt som 2 km videre i terrenget. 1,35 millioner kubikkmeter masse raste ut.

Foto: NVE / Jaran Wasrud

De første dagene bisto NVE politiet og nødetatene med råd om hvilke områder som måtte evakueres og hvordan redningsarbeidet kunne gjennomføres på tryggest mulig måte. Sammen med rådgivere fra NGI og Multiconsult, jobbet NVE med å få detaljert kunnskap om grunnforholdene i de evakuerte områdene. Det ga løpende svar på hvilke områder som var trygge å flytte hjem til. 200 mennesker mistet dessverre hjemmet sitt for godt.

Eget utvalg ble satt ned for å finne årsaken
Etter skredet satte regjeringen ned et offentlig ekspertutvalg. De leverte i september 2021 en rapport om årsakene til skredet i Gjerdrum. Hovedfunnene i rapporten var at skredet gikk som  et resultat av at erosjon i Tistilbekken gjennom flere år hadde forverret en allerede dårlig stabilitet i skråningen vest for Holmen. Dette skapte en situasjon der skråningen ikke lenger var robust nok til å tåle virkningen av den våte høsten og førjulsvinteren i 2020.

I tillegg til denne rapporten la uvalget fram en utredning med anbefalinger om tiltak for å bedre forebyggingen av ødeleggende kvikkleireskred i Norge. NOU 2022: 3 På trygg grunn — Bedre håndtering av kvikkleirerisiko​